Huysman 

Huysman

Bart Huysman, 4 mei 1949, Surabaya/Indonesië

Ik was negen jaar en ging gedurende vier jaar naar het clubje van Thijs Buit (www.thijsbuit.nl) in Hattem om te leren schilderen. Hele basale kennis van kleuren- en waterverf technieken bij hem opgebouwd. De basis is al gelegd bij mijn opa en oma van moeders kant die ons hebben opgevangen na de lange zeereis van Surabaya naar Rotterdam van eind november 1950 tot begin januari 1951.Van mijn oma kreeg ik als piepklein kind kleurpotloden en papier. En sindsdien is het nooit gestopt.

Henk Keijl was de eerste man die mij toeliet in zijn atelier in de Franse School in Hattem. Een atelier doordrenkt van olieverf, lijnolie en terpentijn. Dat was in 1963. Dertien was ik en ging op reis naar Londen, de eerste keer. Ik heb daar familie. In die stad verbaasde ik mij in de musea, over de architectuur, over de beelden, in de parken.

Twee jaar later scharrelde ik rond in de Emmanuelshuizen (www.emmanuelshuizen.nl) in Zwolle, misschien wel het eerste, net opgerichte ateliercomplex van Nederland, in een voormalig Oude vrouwentehuis. Bij vele kunstenaars kwam ik op atelier, zoals Willem de Boer van Groningen, Tom Waterreus, Jan de Noord en Willem Hofman. Henk Keijl was daar ook. Sindsdien werd kunst maken belangrijker. Bij een wedstrijd van het schoenenmerk Robinson won ik een eerste prijs, een AgfaClack. Later bij een scholenwedstrijd nog eens en een eervolle vermelding.  

Twintig en op zoek naar een academie. Het werd 1969 en Minerva in Groningen. Na twee jaar weggegaan. Met de studie Kunstgeschiedenis aan RUG van 1972 tot 1986 voor de verdieping van de kennis. Een benoeming in de Culturele raad van Groningen was het begin van een reeks die liep via de Raad voor de Kunst (nu Raad voor Cultuur) naar het Fonds voor Beeldende Kunst, Bouwkunst en Vormgeving ( nu Mondriaanfonds). Het organiseren van kunstmanifestaties als GkkAaKunst, NoordKunst en AaKunst in het Noorden van het land was een nevenactiviteit.  

Sinds 2010 maak ik tentoonstellingen met andere kunstenaars voor Stichting Bart Art Box Foundation in Thesinge en St Annen.  

Sinds dat jaar 1971 is het voorgoed en altijd kunst maken gebleven, kunst beoordelen en kunst tonen. 

Bart Art Box is de combinatie geworden van deze vier. 

Met dank aan Anika van der Wijk.

www.bartartbox.nl

Stuur e-mail* Invoer verplicht
Website by Tomston